Onderzoeksverslag 2015
18 februari 2016
Het Onderzoeksverslag 2015 van Planty Organic is beschikbaar. Lees hier het complete verslag.
18 februari 2016
Het Onderzoeksverslag 2015 van Planty Organic is beschikbaar. Lees hier het complete verslag.
Afgelopen periode heeft Geert-Jan van der Burgt gewerkt aan een evaltuatie van het project Planty Organic 2012-2016. Via onderstaande link is het rapport van deze evaluatie te vinden (also in English).
Mini-symposium Planty Organic
Op dinsdag 13 maart 2018 zal er een symposium plaatsvinden over de evaluatie van Planty Organic. Een vooraankondiging vindt u hier.
Bekijk het logboek van de percelen. Zo kun je zien wanneer welke bewerkingen zijn gedaan. Het logboek zal met regelmaat worden geupdated.
De proefvelden van Planty Organic zijn te bekijken tijdens de open dag van SPNA, locatie Kollumerwaard op dinsdag 7 juli 2015.
Wridzer Bakker (voorzitter van de werkgroep Planty Organic) blikt vooruit. Hij is blij dat de financiering voor 2015 geregeld is.
2014 was het derde jaar waarin het landbouwsysteem Planty Organic in praktijk is gebracht. Op de proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl zijn op zes percelen de gewassen geteeld en zijn metingen verricht aan bodem en gewas.
In het eerste kwartaal van 2015 bleek er veel belangstelling te zijn voor Planty Organic in de media.
Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) heeft zich samen met Biowad op 21 en 22 januari 2015 gepresenteerd op de Bio-beurs in Zwolle.
In april van dit jaar is er een artikel verschenen over Planty Organic in Akker Magazine. "Planty Organic: draaien op eigen mineralen."
De herfst is begonnen, de laatste gewassen zijn geoogst. De herfstgroenten pompoen en peen zijn van het land. Een mooi moment om terug te blikken op het seizoen 2013-2014
Het Planty Organic bedrijfssysteem is zijn derde jaar in gegaan. Alle berekeningen wijzen er op dat er genoeg stikstof beschikbaar zou moeten zijn voor alle gewassen. Toch is de praktijk soms weerbarstiger dan de berekeningen.
Pompoenen, aardappelen en klaver gaan goed. Peen, Rogge en tarwe hebben het moeilijk.
Maandagavond 19 mei 2014 heeft prof. dr. Pablo Tittonell (hoogleraar in Farming Systems Ecology aan de Wageningen Universiteit) een lezing gehouden op de proefboerderij in Munnekezijl. Onderwerp van de lezing was “Ecological intensification: a global perspective”.
De wetenschappelijk onderzoeksleider Monique Hospers (Louis Bolk instituut) kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. In dit tweede jaar van Planty Organic is er veel kennis opgedaan. De meeste gewassen deden het goed in 2013.
Naast het onderzoek naar een nieuw en innovatief landbouwsysteem in het algemeen en de stikstofkringloop in het bijzonder, is in november 2013 een ander soort onderzoek gestart. Milieukundige Sander Heidema verdiept zich in de bedrijfs-economische kant van Planty Organic. Hij gaat inzicht geven in de economische rentabiliteit van dit landbouwsysteem.
Je zou kunnen stellen dat Planty Organic geen ‘houdbaar’ systeem is. Er is immers gekozen voor een nul-aanvoer van P en K en dus voor een netto afvoer van P en K met de verkochte producten. Dat leidt op termijn tot uitputting van de bodem. Er zijn twee redenen waarom toch voor deze strategie gekozen is.
Tijdens de Open Dag van proefboerderij Kollumerwaard op 5 juli j.l. heeft de Rabobank met het overhandigen van de cheque ter waarde van € 23.800, de officiële aftrap gegeven voor het project PlantyOrganic.
Bekijk het logboek van de percelen. Zo kun je zien wanneer welke bewerkingen zijn gedaan. Het logboek zal met regelmaat worden geupdated.