De vereniging van biologische boeren in het waddengebied

Title

Ui

Uit geschriften van rond 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië(Iran-Afghanistan) werd verbouwd. In deze periode kwam de ui ook voor in China en later ook in het oude India. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht. Uien werden ook door Grieken en Romeinen gebruikt. Na de introductie door de Romeinen in Europa werd de ui als groente snel populair. In de dertiende eeuw was er in Londen een levendige handel en werden er zelfs geïmporteerde uien verkocht. Vanaf dat moment neemt de ui in belang toe, zowel in Europa als daarbuiten.

Inmiddels is de uit niet meer weg te denken in Nederland, en zeker in de biologische teelt speelt de ui een belangrijke rol. Het areaal biologische uien is ongeveer 695 hectare.

Gangbare rassen: -

Zaai of plantperiode: Uien worden gezaaid of geplant in maart of april. Bij de eerste mooie lentedagen.

Gehouden omstandigheden:  In principe kan de zaaui of plantui op een groot aantal grondsoorten worden geteeld. De voorkeur heeft echter lichte klei- en zavelgronden, waarvan de structuur en waterhuishouding in orde zijn. Belangrijk is dat de grond tijdens de oogst goed bewerkbaar is. Zwaardere kleigronden komen daarom alleen in aanmerking als de organische stof voorziening van de grond zo is dat deze goed bewerkbaar is. Zandgronden zijn minder geschikt voor zaaui in verband met de stuifgevoeligheid en het feit dat op zandgrond de problemen met onkruid meestal groter zijn dan op klei- en zavelgrond. De voorkeur gaat dan uit naar plantuien. Uien houden in het algemeen niet van natte grond, maar mogen wegens de oppervlakkige beworteling ook geen vocht tekort komen.

Oogstperiode: De oogstperiode van uien is in augustus/september

Gemiddelde opbrengt: De gemiddelde opbrengst van de biologische ui is zeer afhankelijk van het ras en de grondsoort en de manier van teelt, maar ligt tussen 20 en 40 ton per hectare liggen.

Veel voorkomende ziekten: Bij uien zijn dit valse meeldauw, witrot en de uivlieg

Valse Meeldauw (Peronospora destructor): Deze schimmel is een van de bladvlekkenziekten die zich voordoen als er een nat en koud voorjaar is. Er ontstaan witte vlekken op de bladeren, waarvan de bladuiteinden ook hier en daar omknakken.

Witrot (Sclerotium cepivorum): Een schimmelziekte die vooral opduikt bij een te enge vruchtwisseling met lookachtigen. Er is een grijswitte woekering op de wortels en het loof wordt geel.

Uivlieg (Delia antiqua): Is vooral een probleem voor zaaiuien, niet voor plantuien. Uivlieg is een synoniem van preivlieg. Dit insect legt zijn eitjes rond de basis van jonge uienplantjes in mei. In juni wordt de schade opgemerkt van verwelkte planten waarvan de bol doorboord is door de witte maden. Vooral zaaiuien zijn gevoelig voor een aantasting.

Bewaarmethode: Na het oogsten moeten de uien gedroogd worden, dit gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 30, net zolang totdat alle uien droog zijn. De bewaring van uien vindt vervolgens plaats in een bewaarplaats voorzien van buitenluchtkoeling al of niet gecombineerd met mechanische koeling. De meeste uien worden in Nederland gekoeld met buitenlucht. De bewaartemperatuur voor uien is zo’n 1-3 graden Celcius. Uien worden over het algemeen in kisten bewaard.

Verkoopperiode: Biologische uien worden gemiddeld genomen van augustus tot april verkocht in de winkels.

Biologische groenten steeds vaker in de winkels. Hoe duidelijk is hun gezicht?

Biologische groenten zijn steeds vaker te vinden in de winkels. Echter biologische groenten met een duidelijk gezicht...

Lees verder

Juiste opslag bewaar-producten blijkt essentieel voor behoud van kwaliteit

Een goede opslag van bewaar- producten is belangrijk voor behoud van de kwaliteit. Elk product stelt zo zijn eigen eisen aan de opslag. Zo moeten pompoenen moeten worden bewaard in kisten die voldoende open zijn...

Lees verder

Ui

Alles over de biologische Ui, waar komt de ui vandaan? En hoe wordt het geteeld.

uienveld+(1)

Lees verder

Peen

Alles over de peen. Waar komt de peen vandaan? Hoe wordt het geteeld? En nog veel meer

peen

Lees verder

Pompoen

Alles over de pompoen. Waar komt de pompoen vandaan? Hoe wordt hij geteelt en bewaaard?

biowad_211_pompoenkrat

Lees verder